Teams Announced for EXP Invitational - Apex Legends at XG Minneapolis

X Games

Event: The ESPN EXP Invitational - Apex Legends at X Games Minneapolis 2019

ESPN announced today the professional teams scheduled to compete in the first-ever EXP Invitational - Apex Legends at X Games Minneapolis on August 2 and 3 at U.S. Bank Stadium. The competition will feature 20 squads of three competing across 12 matches, with a total prize purse of $150,000.

Competitors
The full list of professional teams scheduled to compete in the EXP Pro-Am Apex Legends on August 2 and 3 is as follows:

Rogue
HusKers
Dropped
sweetdreams

Tempo Storm
Solveful
Assert
MonsoonGG

Misfits Gaming
helping
Moose
losido

Team Snip3down
Snip3down
ZeroNothing
Mimu

NRG
dizzy
aceu
Mohr

Complexity
Gabeismon
Reptar
Kyraig

Team Liquid
Casper
Flanker
Nasticle

Counter Logic Gaming
NiceWigg
lyric
Nokokopuffs

TSM
ImperialHal
Albralelie
Reps

Gen.G Esports
dummy
GrimReality
silkthread

Cloud9
Grego
Frexs
Overpowered

NAGANO1998**
radek
Davsa
akeu

T1
BcJ
ZerG
Kurt

Pomp The Moscles**
K4SHERA
PostKiLLSLIM
smythj

FNATIC
iShiny
Muffinzz
Spirit

Sentinels**
zombs
retzi
SENOXE

Luminosity Gaming
chipzy
Yogi
Crank

SSLCK DADDY CLUBB**
Logicly
MoePork
SSLCK

Alliance
LAZXR
Vaifs
Lowley

Athletico**
BulletL
Leon
heykatie

*Please note the list of competitors is subject to change.
**Denotes team qualified via open online qualifiers on June 29.

Format: The tournament will consist of 12 matches over the course of two days.

Match Schedule

Show open: 3:00 PM
Duration: 18 minutes
Total Runtime: 18 minutes

Match: 3:18 PM
Duration: 25 minutes
Total Runtime: 43 minutes

Break: 3:43 PM
Duration: 10 minutes
Total Runtime: 53 minutes

Match: 3:53 PM
Duration: 25 minutes
Total Runtime: 78 minutes

Break: 4:18 PM
Duration: 10 minutes
Total Runtime: 88 minutes

Match: 4:28 PM
Duration: 25 minutes
Total Runtime: 113 minutes

Restroom Break: 4:53 PM
Duration: 30 minutes
Total Runtime: 143 minutes

Match: 5:23 PM
Duration: 25 minutes
Total Runtime: 168 minutes

Break: 5:48 PM
Duration: 10 minutes
Total Runtime: 178 minutes

Match: 5:58 PM
Duration: 25 minutes
Total Runtime: 203 minutes

Break: 6:23 PM
Duration: 10 minutes
Total Runtime: 213 minutes

Match: 6:33 PM
Duration: 25 minutes
Total Runtime: 238 minutes

Post Game: 6:58 PM
Duration: 20 minutes
Total Runtime: 258 minutes

Points Distribution
Placement: 1st
Points Awarded: 12

Placement: 2nd
Points Awarded: 9

Placement: 3rd
Points Awarded: 7

Placement: 4th
Points Awarded: 5

Placement: 5th
Points Awarded: 4

Placement: 6th - 10th
Points Awarded: 2

Placement: 11th - 15th
Points Awarded: 1

Placement: 16th - 20th
Points Awarded: 0

Elimination: 1 per elimination

Tiebreaker process in order:
Single Match Score: Looking at all matches, the team with the highest single match score wins the tie.

Total Eliminations
Team with the most elimination (cumulatively) wins the tie.

Best placing in a single match
Looking at all matches, the team that had the highest placement in a single match wins the tie.
Example: Team A placed 1st in a match and Team B placed, at best, 4th. Team A would win the tie.

Single match eliminations
Looking at all matches, the team that had the most eliminations in a single match wins the tie.

 

Apex Predator
The Apex Predator is an award that will be given to the player who scores the most eliminations over the course of the competition at the X Games. Eliminations scored in the qualifiers will not be counted.

Where to Watch
The first-ever EXP Invitational - Apex Legends at X Games, held August 2 and 3 from 3 to 8 p.m. CT, will be streamed live on the ESPN app, ESPN Esports and EA Twitch channels, ESPN Esports YouTube and Twitter channels, Caffeine, ESPN Play (Spanish-speaking Latin America and the Caribbean), ESPN Player (EMEA and select Asian territories), and WatchESPN (Pac Rim and Brazil).

Popular esports personalities will host the live stream, including:

Alex "Goldenboy" Mendez is an esports host and commentator with roots as a competitive Call of Duty player. The Brooklyn, New York native is a desk host and commentator for Epic Games' Fortnite World Cup. Goldenboy is recognizable throughout most esports, having worked with Blizzard Entertainment's Overwatch League, TBS's ELEAGUE at events like the 2018 Boston Major and MLG, Call of Duty World League, Rocket League Championship Series and more.
Bil "Jump" Carter is an esports host and commentator. He is currently the host for Tencent's Arena of Valor and has worked with esports like the Halo Championship Series, NASCAR Heat Champions, MLG Gears Pro Circuit, Rainbow 6: Siege US Nationals and FIFA Interactive World Cup. He has also worked events by DreamHack, E3, MLG, Penny Arcade Expo and TwitchCon.
Anna Prosser is perhaps most often recognized as an on-camera personality specializing in gaming, esports and other emerging new media content. She hosts live shows and events for Twitch, Blizzard, The Pokémon Company and more, and has appeared on live streamed and staged D&D shows like Dice, Camera, Action. Anna also serves full-time as managing producer on the creative development team at Twitch.
Rachel "Seltzer" Quirico entered esports as a competitive gamer in 2006 and made the pivot to on-camera presenting in 2008. She has emceed tournaments and international championships for StarCraft 2, League of Legends, Counter-Strike, Overwatch and more. Quirico regularly hosts Twitch's official event coverage at E3, PAX, Gamescon and Comic-Con. In 2016, she was included in Forbes' 30 Under 30 in Games. She has been featured in campaigns for Pokémon GO, TBS, Amazon, Bud Light and John Frieda.
Daniel "DDK" Kapadia is a Counter-Strike: Global Offensive commentator and former professional Quake 3 player. He has worked on Counter-Strike 1.6, Overwatch, Quakelive, Quake 3 and Quakeworld. Kapadia has commentated CS:GO for over five years, most notably commentating multiple Valve CS:GO Major Grand Finals. He has worked with major productions from FACEIT, ELEAGUE, PGL, ESL and MLG.

A recap show highlighting key moments from the Invitational will also debut on August 10 on ESPN2 at 10 p.m. ET.

Related Content